top of page
info8425872

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ (ΣΧΕΔΟΝ) ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Ο κλάδος του τουρισμού έχει παγκοσμίως σημαντική συμμετοχή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και επιβαρύνεται και από της συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Κρίνεται συνεπώς σημαντικότατη η προσαρμογή του τουριστικού κλάδου στις νέες συνθήκες αλλά και η συνεισφορά του στην απομείωση των συνεπειών της ενεργειακής σπατάλης, με την στροφή σε πρακτικές και μεθόδους βιώσιμης ανάπτυξης.

Με τον όρο κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας – nZEB (near Zero Energy Buildings), ονομάζουμε κτίρια με πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση. Οι ενεργειακές ανάγκες ενός τέτοιου κτιρίου πρέπει να είναι πολύ χαμηλές, αλλά και να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδανικά με μικρή απόσταση μεταφοράς.


Ένα ξενοδοχείο και γενικότερα τουριστικό κατάλυμα, μπορεί να αποκομήσει πολλαπλά οφέλη με την μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Αναλυτικότερα ένα τουριστικό κατάλυμα που τηρεί τις προδιαγραφές κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης:

· Μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος που προέρχεται από δαπάνες ενέργειας (ψύξη – θέρμανση – κλιματισμός, καταναλώσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, κλπ.)

· Βελτιώνει την εικόνα της επιχείρησης σε θέματα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

· Προσφέρει προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες με την σαφή βελτίωση της άνεσης διαμονής.

· Προσεγγίζει τμήματα της τουριστικής αγοράς με αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία.

· Με την επιτόπια παραγωγή ενέργειας εξασφαλίζει την επιχείριση από τις αβεβαιότητες της ενεργειακής αγοράς.


Παράλληλα με τα οφέλη της ίδιας της τουριστικής επιχείρησης, οφέλη έχει και η ευρύτερη κοινωνία. Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και η αντικατάσταση παραδοσιακών μορφών ενέργειας με ανανεώσιμες αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα για την επίτευξη του στόχου θα απαιτηθούν εκτεταμένες ανακαινίσεις υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες στον τομέα των εισερχόμενων επενδύσεων και της αύξησης της απασχόλησης σε σύγχρονους κλάδους της «πράσινης» οικονομίας.

Οι βασικές κατευθύνσεις για την μετατροπή ενός καταλύματος σε κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης είναι:

1. Ενεργειακή αποδοτικότητα

Βελτίωση της απόδοσης του κτιρίου με εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μόνωσης του κτιρίου, επιλογή τεχνικών κλιματισμού νέας τεχνολογίας, χρήση ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αλλά και παθητικών συστημάτων (πχ ηλιακοί θερμοσίφωνες).

2. Ανανεώσιμη ενέργεια

Χρήση τοπικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως φωτοβολταικά, γεωθερμία.

3. Αλλαγές συμπεριφοράς/νοοτροπίας

Μέσω της σωστής εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και της εγκαθίδρυσης μιας εταιρικής κουλτούρας με περιβαλλοντική υπευθυνότητα.


Ο περιβαλλοντικά υπεύθυνος σχεδιασμός των σύγχρονων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και η μετατροπή των υφιστάμενων με στόχο την βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος είναι ένας ευγενής στόχος με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία αλλά και την ίδια την τουριστική επιχείριση.



Comments


bottom of page