top of page
  • info8425872

Βίο-φιλικός σχεδιασμός (Biophilic Design)

Στις μέρες μας το δομημένο περιβάλλον έχει απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι αποζητούν διέξοδο σε χώρους πρασίνου. Ο όρος που περιγράφει αυτή την ανάγκη ονομάζεται βίο-φιλία και ουσιαστικά είναι η ώθηση του ανθρώπου να συνδεθεί με το περιβάλλον. Πιο πρόσφατα, η έννοια της βίο-φιλίας ενσωματώθηκε στην αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό σχεδιασμό, βελτιώνοντας την απόδοση και την ευημερία των ανθρώπων που καταλαμβάνουν εσωτερικούς χώρους. Ο βίο-φιλικός σχεδιασμός βελτιώνει τόσο τη φυσιολογική όσο και την ψυχολογική υγεία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι άνθρωποι περνούν κατά μέσο όρο το 90% της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους. Βάσει αυτών, βίο-φιλικές στρατηγικές σχεδιασμού χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, για την ενίσχυση των εμπειριών των επισκεπτών. Το φυσικό φως, η βλάστηση, οι ζωντανοί τοίχοι, οι φυσικές υφές και τα υλικά, έχουν πάντα θετικό αντίκτυπο. Έτσι δημιουργείτε μια πιο ισχυρή και αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες. Πέρα όμως από τον επισκέπτη, το προσωπικό του ξενοδοχείου ήταν πιο παραγωγικό και πιο ευτυχισμένο, μεταδίδοντας έτσι την ευεξία αυτή και στους πελάτες.

Ολοένα και περισσότεροι χώροι σχεδιάζονται βάσει των αρχών του βίο-φιλικού σχεδιασμού και έχει παρατηρηθεί ότι οφέλη του βίο-φιλικού σχεδιασμού αποσκοπούν όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην απόδοση των κτιρίων γενικότερα. Συνοπτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά.


Βελτίωση της υγείας των εργαζομένων. Οι παρεμβάσεις που ενσωματώνουν τη φύση ή μιμούνται φυσικά συστήματα συνδέονται με μειωμένο άγχος, αυξημένη δημιουργικότητα και επιταχυνόμενη ανάρρωση από ασθένειες. Σε χώρους εργασίας, οι τακτικές βίο-φιλικής σχεδίασης αυξάνουν την ευημερία των εργαζομένων και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Η παρουσία νερού σε χώρους έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση του καρδιακού ρυθμού και αποκατάσταση της μνήμης. Η εμπειρική έρευνα διαπίστωσε ότι η παρουσία νερού αυξάνει τα συναισθήματα ηρεμίας και αποτελεί γενική προτίμηση. Επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους η παρουσία του νερού βοηθά στον δροσισμό και τη δημιουργία ευχάριστων συνθηκών για τη παραμονή.


Μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Χώροι στους οποίους εφαρμόζονται οι αρχές του βίο-φιλικού σχεδιασμού τείνουν να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με χώρους που εφαρμόζουν τεχνικές τεχνητού φωτισμού και κλιματισμού. Ένα σύστημα φωτισμού που αλλάζει φυσικά ή τεχνητά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μιμείται τον κιρκαδικό ρυθμό μας βοηθά να συνδέσουμε τους ανθρώπους με τον φυσικό 24ωρο κύκλο μας. Ενώ μελέτες δείχνουν ότι η απόδοση αυξάνεται σε χώρους με μεταβλητότητα στη θερμοκρασία και τη ροή του αέρα. Η διέγερση ροής αέρα έχει βρεθεί ότι κρατά τους ανθρώπους σε εγρήγορση, βελτιώνοντας φυσικά την εστίαση και την απόδοση.


Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα. Ο βιο-φιλικός σχεδιασμός θα βοηθήσει το δομημένο περιβάλλον να προσαρμοστεί καλύτερα στις πιέσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στο κλίμα και, επομένως, από τα τοπικά περιβάλλοντα. Ένα κτίριο που εναρμονίζεται με το περιβάλλον στο οποίο έχει τοποθετηθεί μπορεί να παθητικούς τρόπους να αυξήσει τον χρόνο ζωής του.

Ένα παράδειγμα βιοφιλικού σχεδιασμού είναι το γνωστό Fallingwater, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια του Frank Lloyd Wright, παρόλο που αυτό το σπίτι κατασκευάστηκε πριν από την ανάπτυξη αυτών των ιδεών. Το κτίριο έχει συνδεσιμότητα ανθρώπου-φύσης μέσω της ολοκληρωμένης χρήσης του καταρράκτη και της ροής στην αρχιτεκτονική του - ο ήχος από τον καταρράκτη μπορεί να ακουστεί σε όλο το εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό επιτρέπει στους επισκέπτες να αισθάνονται σαν να «συμμετέχουν» στη φύση και όχι «να το παρακολουθούν». Επιπλέον, το κτίριο είναι τοποθετημένο στο ύψος του φυλλώματος των γύρω δέντρων και περιλαμβάνει την τοπική γεωλογία ενσωματώνοντας έναν μεγάλο βράχο στο κέντρο του καθιστικού. Για τη βελτίωση της ροής του χώρου, ο Ράιτ συμπεριέλαβε πολλούς μεταβατικούς χώρους στο σπίτι (βεράντες και deck). Οι άμεσες και έμμεσες εμπειρίες της φύσης έχουν μεταφερθεί και στο εσωτερικό χρησιμοποιώντας πληθώρα οργανικών σχημάτων, χρωμάτων και υλικών.


Πηγή:


Photo:


bottom of page