top of page
  • info8425872

ECOTOURISM – ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με την πάροδο των ετών, ο οικολογικός τουρισμός αποκτά μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θέλουν να είναι πιο υπεύθυνοι και να ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.


Ο οικολογικός τουρισμός έχει οριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα Οικολογικού Τουρισμού (TIES, 2015) ως «υπεύθυνο ταξίδι σε φυσικές περιοχές, που προστατεύει το περιβάλλον, διατηρεί την ευημερία των κατοίκων της περιοχής και περιλαμβάνει ερμηνεία και εκπαίδευση».

Είναι το είδος του τουρισμού, όπου επισκεπτόμαστε εύθραυστα και / ή παρθένα φυσικά περιβάλλοντα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιείται ο αντίκτυπος της επίσκεψης. Το περιβάλλον και οι τοπικές κοινότητες πρέπει να ωφεληθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η τελευταία να έχει κίνητρο να διατηρήσει το τοπικό περιβάλλον παρθένο.

Ο οικολογικός τουρισμός περιλαμβάνει ταξίδια σε μέρη όπου η χλωρίδα, η πανίδα και η πολιτιστική κληρονομιά είναι τα κύρια αξιοθέατα. Υποστηρίζει τις προσπάθειες διατήρησης μέσω της εκπαίδευσης των τουριστών, δίνοντάς τους μια εικόνα για τις ανθρώπινες επιπτώσεις στο περιβάλλον και βοηθώντας τους να αποκτήσουν καλύτερη εκτίμηση των φυσικών οικοτόπων. Αφορά στον αρμονικό συνδυασμό της διατήρησης, των κοινοτήτων και των βιώσιμων ταξιδιών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τον οικολογικό τουρισμό πρέπει να υιοθετήσουν τις ακόλουθες αρχές, που διέπουν τον οικολογικό τουρισμό:


· Οικοδόμηση περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνειδητοποίησης και σεβασμού

Ο κύριος στόχος του οικολογικού τουρισμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γνωρίζουν τις επιπτώσεις, που προκαλεί η επίσκεψή τους σε ένα μέρος.


· Ελαχιστοποίηση φυσικών, κοινωνικών, συμπεριφορικών και ψυχολογικών επιπτώσεων με την εκπόνηση οικολογικών ταξιδιών χαμηλού αντίκτυπου

Στόχος της βιομηχανίας οικολογικού τουρισμού είναι η αειφορία και η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων, που αφήνει ο συμβατικός τουρισμός στο περιβάλλον.


· Παροχή άμεσων οικονομικών οφελών για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Ένας από τους κύριους στόχους του οικολογικού τουρισμού είναι να βοηθήσει τις τοπικές προσπάθειες διατήρησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος παρέχοντας οικονομικά οφέλη.


· Δημιουργία οικονομικών οφελών για τους ντόπιους και τους τοπικούς πολιτισμούς

Μια άλλη σημαντική αρχή του οικολογικού τουρισμού είναι η δημιουργία οικονομικών οφελών για τις τοπικές κοινότητες.


· Παροχή αξέχαστων ερμηνευτικών εμπειριών για τους επισκέπτες

Παρόλο που ο οικολογικός τουρισμός έχει ως στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες, στο σύνολό του στοχεύσει στο να αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες.


· Αναγνώριση των δικαιωμάτων και των πνευματικών πεποιθήσεων των αυτόχθονων ανθρώπων και συνεργασία μαζί τους

Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε οικολογικές περιηγήσεις ενθαρρύνονται να σέβονται τα δικαιώματα και τις πνευματικές πεποιθήσεις των ντόπιων / αυτόχθονων πληθυσμών των προορισμών.

Το να ζεις, πόσο μάλλον να ταξιδεύεις με υπευθυνότητα δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, εάν θέλουμε οι μελλοντικές μας γενιές να μπορούν να απολαύσουν τα αξιοθέατα και τους ήχους που απολαμβάνουμε σήμερα, είναι δική μας ευθύνη να υποστηρίξουμε την αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον τουριστική επιχείρηση. Με την άσκηση του οικολογικού τουρισμού όχι μόνο μετριάζουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον, βοηθούμε επίσης στην ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων και κοινοτήτων που, μέχρι στιγμής, έχουν παραμεριστεί από συμβατικές μορφές τουρισμού.




Πηγή:


Πηγή εικόνων:


bottom of page