top of page
  • info8425872

ΕΣΤΙΑ ΦΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΘΑΛΠΩΡΗΣ

Ο Yuval Noah Harari επισημαίνει ότι, περίπου 300 χιλιάδες χρόνια πριν, ο Homo erectus, οι Neanderthals και οι πρόγονοι του Homo sapiens χρησιμοποιούσαν ήδη φωτιά καθημερινά. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του διεθνούς μπεστ σέλερ «Sapiens», η φωτιά δημιούργησε το πρώτο σημαντικό χάσμα μεταξύ ανθρώπου και άλλων ζώων.


Η εστία φωτιάς παρέχει σειρά χρωμάτων, ήχων, μυρωδιών και ζεστασιάς και αποτελεί συλλογικό χώρο για να κοινωνικοποιούμαστε και να ευημερούμε. Αντιμετωπίζοντας τη φωτιά, αντιμετωπίζουμε κάτι που είναι ζωντανό και το οποίο, εκτός ελέγχου, μπορεί να είναι καταστροφικό. Τα τζάκια κατοικιών και ξενοδοχείων επιτρέπουν την επαφή, αλλά διατηρούν την ασφάλεια απομακρύνοντας τον καπνό. Το τζάκι, όχι μόνο παρέχει φως, αλλά και προσδίδει ζεστασιά και φιλοξενία.


Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα ανάπτυξης εξωτερικών χώρων κατάλληλων για τη δημιουργία ασφαλών εστιών φωτιάς. Αυτά είναι συνήθως ρηχά δοχεία, θαμμένα στο έδαφος ή με επικαλυπτόμενα μέρη. Όσο απλό κι αν φαίνεται να ανάβει φωτιά στην αυλή, υπάρχουν μερικές σημαντικές παράμετροι, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να μην μετατραπεί η εμπειρία σε κάτι δυσάρεστο. Πρώτον, είναι σημαντικό το υλικό του επιλεγμένου δοχείου πυρκαγιάς να είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, τα συνηθισμένα τούβλα ή τσιμεντόλιθοι μπορεί να εκραγούν όταν έρθουν σε επαφή με φωτιά. Ορισμένες φυσικές πέτρες επίσης δεν θα αντέξουν σε άμεση επαφή με φλόγες, με κίνδυνο να σπάσουν. Η προσθήκη μιας επίστρωσης σε πυρίμαχα τούβλα ή λαμαρίνα αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι να διευκολυνθεί η μετάβαση των φλογών. Συνιστάται ο σχεδιασμός και η κατασκευή να έχει περίγραμμα μεταξύ 15 και 30 εκατοστών, ώστε τα ξύλα να μην κυλούν, προκαλώντας ατυχήματα. Η εξέταση επαρκούς αποχέτευσης νερού είναι επίσης, ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του εξωτερικού τζακιού.


Ένα άλλο στοιχείο, που συχνά παραβλέπεται είναι η θέση της ίδιας της δομής. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι επικρατούντες άνεμοι στη θέση, οι οποίοι θα επηρεάσουν την πορεία του καπνού. Είναι σημαντικό ο καπνός να μην κατευθύνεται προς τους ίδιους τους χρήστες , να μην μπαίνει στο σπίτι και να μην ενοχλεί πολύ τους γείτονες. Φυσικά, υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης πυρκαγιών φυσικού αερίου, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά τον όγκο του καπνού και πολλούς από τους κινδύνους. Αλλά αυτό καταλήγει επίσης να μειώσει μεγάλο μέρος της χάρης και του τελετουργικού που εμπλέκεται σε μια πραγματική φωτιά.






bottom of page