top of page
  • info8425872

Greece, a success brand story

Τουρισμός, tourism ή tourisme όπως θα έλεγαν οι Γάλλοι, για τους οποίους ήμασταν η πρώτη επιλογή στα τουριστικά πακέτα τον Φεβρουάριο του 23.


Μία μικρή ανασκόπηση των τελευταίων ετών αρκεί για να αναδείξει το εντυπωσιακό ράλι των τουριστικών εισπράξεων από 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία, με εφαλτήριο τα 15 εκατομμύρια επισκέπτες που φιλοξενήσαμε ως χώρα το 2019, υποδεχτήκαμε το τουριστικό έτος 2020 με δάφνες, ιαχές και προγνωστικά τύπου back-to-back. Μάλιστα, παρά την παγκόσμια κρίση του sars cov 2, η τουριστική βιομηχανία άντεξε χωρίς μεγάλες απώλειες, και αυτό καταγράφεται στις περιόδους που διανύσαμε και διανύουμε.


Προσπερνώντας όμως τα δρώμενα των προηγούμενων δύο ετών, φτάνουμε στις εξελίξεις του σήμερα. Σε προηγούμενο άρθρο του blog « Όλη η Ελλάδα ένα τσάρτερ! Θα καταρριφθεί φέτος το ταξιδιωτικό ρεκόρ του 19; » αναρωτηθήκαμε πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. Πλέον έχουμε βάσιμες υποψίες , ή καλύτερα , διαθέσιμα δεδομένα που δημιουργούν αισιοδοξία για την ισχυρότερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού. Μια χρονιά στον ρόλο του οικοδεσπότη για τις εξαιρετικές επιδόσεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα έτη.


Αναμφίβολα , η δυναμική τουριστική προβολή της Greece, ως destination brand, τα τελευταία 2 χρόνια αρχίζει και αποδίδει καρπούς, ενώ παράλληλα υπόσχεται αποτελέσματα άνευ προηγουμένου , εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά στον γεωπολιτικό χάρτη. Προβάλλοντας το παραδοσιακό προϊόν «ήλιος και θάλασσα» η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, έτοιμο να ανακάμψει και να εκτοξευθεί στις προτιμήσεις του τουριστικού κόσμου. Η Αθήνα, με αρωγό τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν λογίζεται πια ως ενδιάμεση στάση για τα νησιά μας, αλλά συγκεκριμένος προορισμός που αναδεικνύει τον πλούτο της χώρας. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εκστρατειών, όπως οι “Εxplore your happy place“ στο κέντρο του Λονδίνου, “All you want is Greece“ και “Greekend” , επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική καμπάνιας ήρθε για να μείνει στο χαρτοφυλάκιο του Ε.Ο.Τ..


Εκτός της διαφημιστικής προβολής, σε αυτό το σημείο αξίζει να προσθέσουμε δύο ακόμη παράγοντες, που έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα τουριστών. Πρώτον, τα σημαντικά επενδυτικά funds, εσωτερικού και εξωτερικού, συνοδευόμενα με μια συγκεκριμένη επενδυτική λογική. Δεύτερον, η τάση που θέλει το «luxury stay» να παραχωρεί την θέση του στο «qualitystay» , όπου η πραγματική επαφή με τα έθιμα, την κουλτούρα και την ελληνική νοοτροπία βρίσκονται στο επίκεντρο.


Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η οποία θα εξομαλύνει την ροή των επισκεπτών, θα ανεβάσει την τουριστική εμπειρία σε υψηλότερο επίπεδο και θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο αγκάθι, την έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω εποχικότητας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τα κονδύλια που θα επιδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η απήχηση που θα έχει η χώρα μας θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία φιλοξενίας.Be my guest, even better…be my hotelier!!!

Комментарии


bottom of page