top of page
  • info8425872

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Έγινε ενημέρωση: 8 Μαρ 2021

Κατά την έκρηξη ενός ηφαιστείου είναι συχνό το φαινόμενο κατάρρευσης του μαγνητικού θόλου, ο οποίος βρίσκεται σε μικρό βάθος, προκαλώντας έτσι την κατάρρευση του ηφαιστειακού οικοδομήματος στο κενό που δημιουργείται. Κατά την πράξη αυτή δημιουργείται η γνωστή σε όλους μας Καλντέρα, ένα απότομο βύθισμα ουσιαστικά με εξίσου απότομα τοιχώματα. Η λέξη καλντέρα είναι απόρροια της ισπανικής προελεύσεως έννοιας << caldera>>, που σημαίνει καζάνι. Η διάμετρος της μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 100 km, ενώ συνήθως διακρίνονται τρία είδη, οι Ανυψωμένες, οι Καλντέρες τύπου Crater-Lake και οι Βασαλτικές Καλντέρες.


Όσον αφορά την Ελλάδα είναι γνωστή στην πλειοψηφία η Καλντέρα της Σαντορίνης. Δημιούργημα της μινωικής έκρηξης του 1613 π.Χ, η οποία προκάλεσε 30 με 40 km τέφρας, ενώ ακολούθησε και τσουνάμι. Η σημερνή καλντέρα δημιουργήθηκε στην θέση μιας προγενέστερης, έχοντας βάθος περίπου 350 μέτρα, με τα τοιχώματά της να υψώνονται περίπου 300 μέτρα από την θάλασσα σχηματίζοντας μοναδικές πλαγιές που βρίσκονται περιμετρικά της Παλαιάς και της Νέας Καμένης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα έχει μήκος 16 km αποτελώντας έτσι την μεγαλύτερη καλντέρα της γης.


Η ιστορία της ακόμα και σήμερα ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και μύθου, αφού πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως είναι η Χαμένη Ατλαντίδα, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Παρόλα αυτά το θέαμα της μαγεύει, αποτελώντας το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο παγκοσμίως. Μικρά κάτασπρα σπιτάκια αγκαλιάζουν την πλαγιά με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούν τουριστικές κατοικίες καθώς και σημεία αναψυχής. Η αμφιθεατρική ομορφιά που προσφέρει είναι μοναδική. Στο χείλος της, πλήθος πολυτελών ξενοδοχείων κυρίως υποσκαφών φιλοξενούν εκλεκτές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Η πολυτέλεια και η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με τον σεβασμό προς την παράδοση είναι ο συνδυασμός που κάνουν την διαμονή σε ένα από αυτά τα καταλύματα όνειρο ζωής για τον οποιοδήποτε. Αδιαμφισβήτητα η αντίθεση των πολυτελών ξενοδοχείων με τους παραδοσιακούς οικισμούς στην Οία, τα Φηρά και το Ημεροβίγλι συμβάλει καθοριστικά στο αποστομωτικό αυτό αποτέλεσμα.



Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως η τουριστική άνοδος της Σαντορίνης ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος της δεκαετίας του 1970, με την εισαγωγή της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία προκάλεσε την οικονομική αναβίωση για την Σαντορίνη μετά την καταστροφή που υπέστη με τον σεισμό του 1956. Τότε πρωτοεμφανίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία και η Σαντορίνη γίνεται γνωστή διεθνώς. Μάλιστα εκείνη την εποχή πολλές ταινίες γυρίστηκαν στο νησί αναδεικνύοντας το κάλλος του νησιού και συμβάλλοντάς καθοριστικά στην γνωστοποίησή της.


Αναλογιζόμενος λοιπόν κανείς την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και τον κορεσμό της τουριστικής κίνησης ενόψει της δεκαετίας του 21ου αιώνα, εκπλήσσεται.

Συνοψίζοντας, η αρχιτεκτονική της Καλντέρας συμβάλει καθοριστικά στην μοναδικότητα της Σαντορίνης προσφέροντας στα τουριστικά καταλύματα ένα μοναδικό χώρο να κάνουν πραγματικότητα τις πρωτοπόρες ιδέες τους προσφέροντας ξεχωριστή και αξέχαστη διαμονή.


ΠΗΓΗ:



bottom of page