top of page
  • info8425872

Το στάδιο του Kengo Kuma φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021

«Η αρχιτεκτονική είναι μια πλατφόρμα όπου μπορεί να συγκεντρωθεί μια ποικιλία ανθρώπων. Εγώ, ως αρχιτέκτονας που υποστηρίζει αυτούς τους εμπλεκόμενους, ελπίζω να οικοδομήσω ό, τι δεν μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος» Kengo Kuma


Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες 2021 θα διεξαχθούν στο Τόκιο στις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, κάτω από την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και της απόλυτης αδρεναλίνης για τις επιδόσεις των αθλητών.


Το επιβλητικό Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας, κόστισε συνολικά 157 δισεκατομμύρια γιεν (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και μπορεί να φιλοξενήσει 68.000 επισκέπτες. Ωστόσο, παραπάνω από τις μισές κερκίδες του θα παραμείνουν άδειες λόγω της πανδημίας.

Το Νέο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας που βρίσκεται στο Κασουμιγκαόκα του Σιντζούκου στο Τόκιο, θα είναι το κύριο στάδιο για τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και ως εγκατάσταση για τα αγωνίσματα του ποδοσφαίρου και του στίβου.


Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019, με αρχιτέκτονα τον Κένγκο Κούμα και αρμόδιους εργολάβους κατασκευής τους Taisei Corporation.

To στάδιο του Κένγκο Κούμα είναι ένα γήπεδο παγκόσμια κλάσης, που συνδυάζει την ιαπωνική παράδοση, το sustainability και τη τεχνολογία.


Μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το concept design o Kuma ήθελε να δώσει μεγάλη έμφαση στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

«Η αρχιτεκτονική πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην απάντηση στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ιδίως περιβαλλοντικά ζητήματα».

Έχοντας αυτό κατά νου, ήταν σημαντικό το γήπεδο να ταιριάζει με τη γύρω φύση, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου πράσινου χώρου που είναι γνωστό ως ο εξωτερικός κήπος του ιερού meiji jingu. Με αποτέλεσμα, ο αρχιτέκτονας συνέλαβε το κτίριο ως «ζωντανό δέντρο».


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σταδίου είναι ότι χρησιμοποιεί το ιαπωνικό ξύλο, το οποίο έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από το εισαγόμενο, στις μαρκίζες που ευθυγραμμίζουν την εξωτερική περιφέρεια, τα δοκάρια στην οροφή και το εσωτερικό του σταδίου.

Οι μαρκίζες στην πρόσοψη του σταδίου εμποδίζουν το φως του ήλιου, φέρνοντας ένα ευχάριστο αεράκι στα περίπτερα αλλά βελτιώνουν σημαντικά το θερμικό περιβάλλον τους, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τον εποχικό άνεμο, ενώ μειώνουν τη θερμότητα και την υγρασία από το εσωτερικό του σταδίου. Αυτό θα υποστηριχθεί ακολούθως από την ύπαρξη 185 ανεμιστήρων που θα δημιουργούν ροή αέρα, και συστήματα ψύξης ομίχλης ώστε μην υπερθερμαθούν οι ανεμιστήρες και να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες – θερμοκρασίες για τους αθλητές.

Η κάτω πλευρά κάθε μαρκίζας καλύπτεται με ξύλινες περσίδες μικρής διαμέτρου σε μια προσπάθεια να εκφράσει την παράδοση της ιαπωνική αρχιτεκτονικής με σύγχρονο τρόπο, ενώ η οροφή έχει δομή δοκών που συνδυάζει χάλυβα και πολυστρωματική ξυλείας μεσαίας διατομής, αξιοποιώντας την αξονική ακαμψία του ξύλου για να ελαχιστοποιήσει την παραμόρφωση των δοκών οροφής λόγω ανέμου ή σεισμών.


Επίσης, σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκαν προκατασκευασμένα υλικά για τα θεμέλια και τα καθίσματα θεατών, χρησιμοποιώντας μια μαλακή δομή απόσβεσης ώστε η κατασκευή να απορροφά αποτελεσματικά την ενδεχόμενη σεισμική ενέργεια.


Μια άλλη πτυχή που δεν πρέπει να παραβλέπεται είναι ο προσβάσιμος σχεδιασμός του σταδίου, με βάση τα ευρήματα των εργαστηρίων από 14 οργανισμούς που εκπροσωπούν χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και άλλες ειδικές ομάδες. «Μία από τις ανησυχίες στο σχεδιασμό του σταδίου ήταν να διασφαλιστεί ότι είχε τα υψηλότερα επίπεδα παγκόσμιου σχεδιασμού στην ιστορία», λέει η ομάδα σχεδιασμού με περηφάνια. Το γήπεδο έχει περισσότερες από 450 θέσεις για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην παρεμποδίζονται ακόμη και αν το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά στέκεται. Οι πάγκοι τουαλέτας είναι εξοπλισμένοι με ηχεία, και πολλές εγκαταστάσεις, όπως οι κύριες τουαλέτες και τα σαλόνια, διαθέτουν λαμπτήρες φλας για τη μεταφορά ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης και άλλων σημαντικών πληροφοριών σε άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.


Για να διατηρηθούν οι επισκέπτες δροσεροί κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, γύρω από το στάδιο φυτεύτηκαν 47.000 δέντρα, η ιδέα προήλθε από τους 47 Νομούς της Ιαπωνίας, από όπου και πήραν την όλη ξυλεία για την κατασκευή του έργου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το συνολικό ύψος του σταδίου είναι 47, 4 μέτρα.


Αξίζει να αναφέρουμε πως η Zaha Hadid είχε κερδίσει το διαγωνισμό για το σχεδιασμό του σταδίου το 2012. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, το έργο καταργήθηκε εν μέσω αντιπολίτευσης από κορυφαίους Ιάπωνες αρχιτέκτονες που υπολόγιζαν πως το κόστος του θα ήταν 300 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή τρεις φορές το κόστος του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου."



Φωτο: © Taisei Corporation, Azusa Sekkei Co., Ltd. , Kengo Kuma and Associates Joint Venture


Φωτο: © Taisei Corporation, Azusa Sekkei Co., Ltd. , Kengo Kuma and Associates Joint Venture

Φωτο: © Taisei Corporation, Azusa Sekkei Co., Ltd. , Kengo Kuma and Associates Joint Venture

Φωτο: © Taisei Corporation, Azusa Sekkei Co., Ltd. , Kengo Kuma and Associates Joint Venture


Comments


bottom of page