top of page
  • info8425872

«Το τελικό (και μόνο) οικιστικό έργο της Zaha Hadid ξεκινά από τα προάστια της Μόσχας»

Η Zaha Hadid, ξεχώρισε για τα εμβληματικά κτίρια και τις μοναδικές κατασκευές, αν και έχουν περάσει 5 χρόνια από το θάνατό της τα έργα της συνεχίζουν να ολοκληρώνονται και να αποκαλύπτουν την χαρισματική ματιά της στο σχεδιασμό.


Έχει υπογράψει δεκάδες πρότζεκτς σε κάθε άκρη του πλανήτη, αλλά μόνο μια ιδιωτική κατοικία. Το Capital Hill Residence είναι ένα νεο-φουτουριστικό κτίριο που δεσπόζει ανάμεσα στα δέντρα του ρωσικού δάσους και βρίσκεται περίπου δύο μίλια δυτικά της κεντρικής Μόσχας, στο δάσος Barvikha.


Το σπίτι των 140 εκατομμυρίων δολαρίων και 3,500 τετραγωνικών μέτρων ανήκει σε έναν Ρώσο μεγιστάνα τον Vladislav Doronin. Ο σχεδιασμός της κατοικίας μοιάζει πολύ με ένα διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε μέσα στο δάσος. Αλλά μετά από προσεκτικότερη εξέταση, οι τρομακτικής ακριβείας λεπτομέρειες αρχίζουν να εμφανίζονται, κάνοντας το κτίριο, όπως όλα τα σχέδια της Hadid, κάτι που πρέπει να μελετηθεί.


Μετά την πρώτη τους συνάντηση, ο Doronin κατάλαβε ότι είχε βρει τον άνθρωπο που θα πραγμάτωνε το όραμά του για το ιδανικό σπίτι.


«Εξήγησα το είδος της γης που αγόρασα. Είναι μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στη ρωσική ύπαιθρο. Της είπα: «Όταν ξυπνάω, δεν θέλω να δω κανέναν γείτονα. Θέλω να δω το γαλάζιο του ουρανού και τα δέντρα. Θέλω να νιώθω ελεύθερος. »Ρώτησε,« Πόσο ψηλά είναι τα δέντρα; »της είπα περίπου 30 μέτρα. Έτσι πήρε μια χαρτοπετσέτα και ζωγράφισε. Της είπα ότι μου άρεσε και αρχίσαμε να αναπτύσσουμε το σπίτι μου από εκεί »


Η κύρια κρεβατοκάμαρα υψώνεται περίπου 35 μέτρα πάνω από το έδαφος και επιτρέπει ανεμπόδιστη θέα στο φυσικό περιβάλλον. Ο Doronin ήθελε όταν κοιτά έξω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας να μπορεί να βλέπει πάνω από τα δέντρα και πλέον απολαμβάνει τη θέα από το υψηλότερο σημείο του σπιτιού.

Το κυρίως υπνοδωμάτιο συνδέεται με το υπόλοιπο σπίτι με μια λεπτή στήλη, η οποία οδηγεί κάτω σε διάφορα δωμάτια. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του σπιτιού των 3,500 τ.μ. βρίσκεται κάτω από το δάσος.


Η κατοικία χωρίζεται σε δύο επίπεδα - το ένα συγχωνεύεται με την πλαγιά του λόφου ενώ το άλλο επιπλέει πάνω από τις κορυφές. Η κατοικία αναδύεται από το τοπίο με ρευστές γεωμετρίες και δυναμική θέα στο δάσος. Αποτελείται από χώρους ψυχαγωγίας, εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο και χώρους μασάζ, σάουνα και χαμάμ, καθώς και δωμάτια και εξωτερικές βεράντες.


Όταν είδε το σπίτι που ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά, ο Doronin ήταν απόλυτα έκπληκτος και εντυπωσιασμένος με το πώς τα σχέδια που είχε δει να του παρουσιάζει η Ηadid πήραν μορφή. Η ακρίβεια του rendering με το τελικό αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυναντήσει.


Το Capital Hill Residence είναι η μόνη ιδιωτική κατοικία που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Zaha Hadid κατά τη διάρκεια της ζωής της.



Πηγή άρθρου και εικόνων: https://www.lifo.gr/




bottom of page