top of page
  • info8425872

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Το στούντιο ABIBU ηγήθηκε του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μιας βιώσιμης πόλης στον Άρη, η οποία θα μπορούσε να στεγάσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η "Nüwa" αποτελεί μέρος ενός απαιτητικού επιστημονικού έργου για έναν διαγωνισμό που διοργανώνεται από την εταιρεία The Mars Society και έχει αναπτυχθεί πλήρως από την SONet, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και ακαδημαϊκών με επικεφαλής τον αστροφυσικό Guillem Anglada. Λαμβάνοντας υπόψη τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, η ABIBU επέλεξε την μία πλευρά ενός λόφου στον Άρη για να κατασκευάσει μια κάθετη πόλη, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή να είναι προσαρμοσμένες στις σκληρές συνθήκες του πλανήτη. "Εάν κατασκευάζαμε τα κτίρια όπως στη γη, τα κτίρια θα τείνουν να εκρήγνυνται από την πίεση", λέει ο Alfredo Muñoz, ιδρυτής του ABIBU."


Η σχεδιαστική πρόταση της ABIBO περιλαμβάνει πέντε πόλεις, με την πρωτεύουσα την "Nüwa". Κάθε πόλη φιλοξενεί μεταξύ 200.000 και 250.000 κατοίκους και ακολουθεί την ίδια αστική δομή. Η πόλη "Abalos", για παράδειγμα, βρίσκεται στο βόρειο πόλο για να αξιοποιήσει την πρόσβαση στον πάγο, ενώ η πόλη "Marineris" βρίσκεται στο μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού συστήματος. Η λύση της ABIBU είναι ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο μοντέλο που θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί σε πολλές άλλες περιοχές της επιφάνειας του πλανήτη.


Σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλα μέλη του SONet, οι αρχιτέκτονες ανέπτυξαν λύσεις για δομές που προστατεύουν τους κατοίκους από την ακτινοβολία στον Άρη, εξασφαλίζουν έμμεση πρόσβαση στο ηλιακό φως, προστατεύουν από πιθανές επιπτώσεις από τις μετεωρολογικές συνθήκες και επιλύουν τη διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού των κτιρίων. Επιπλέον, η αστική διαμόρφωση έπρεπε να μελετήσει τα συστήματα υποστήριξης ζωής, όπως η παραγωγή τροφίμων, αέρα και νερού.


Η "Nüwa" βρίσκεται στην πλαγιά ενός πολύ απόκρημνου βράχου με εύκολη πρόσβαση σε άφθονο νερό, ένα απότομο έδαφος που προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια κάθετη πόλη που θα εδρεύει στο εσωτερικό του βράχου και προστατεύεται από την ακτινοβολία και εκτίθεται σε έμμεσο ηλιακό φως. Τα "macro-buildings" είναι εκσκαφές μέσα στο βράχο. Δημιουργούν ενότητες και περιλαμβάνουν δραστηριότητες κατοικίας και εργασίας, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους από ένα τρισδιάστατο δίκτυο σηράγγων. Αποτελούνται από δύο ορόφους, οι μονάδες έχουν κυλινδρικό σχήμα που εκτείνεται σε διάμετρο 10 μέτρων και σε μήκος 60 μέτρων. Οι τρεις οικιακές μονάδες και τρεις μονάδες εργασίας προσφέρουν μια ιδιαίτερα ευέλικτη και κλιμακούμενη μορφή για προσαρμογή του σχεδιασμού, ανάλογα με τις ανάγκες. Όλες οι ενότητες περιέχουν πράσινες περιοχές και αστικούς κήπους με ζώα και υδάτινα στοιχεία σχεδιασμένα για να παρέχουν φυσική ευεξία και χώρους για τέχνη. Για να δημιουργηθεί μια συναισθηματική σύνδεση με τη γη, η ομάδα σχεδιασμού περιέλαβε τεράστιους, τεχνητά δημιουργημένους δύο φυσικούς χώρους που ονομάζονται "green-domes". Το ένα επιτρέπει την ανθρώπινη παρουσία και λειτουργεί ως πάρκο και το άλλο που περιλαμβάνει πειραματική βλάστηση σε ένα περιβάλλον με καθαρά αρειανή ατμόσφαιρα.


Τα "macro-buildings" από την πλευρά του γκρεμού συνδέονται με συστήματα ανελκυστήρων υψηλής ταχύτητας, παρόμοια με τους ουρανοξύστες στη γη. Το υψηλότερο σημείο του γκρεμού είναι το Mesa. Πρόκειται για μια τεράστια πεδιάδα που περιέχει υποδομές αφιερωμένες στην παραγωγή τροφίμων και την παραγωγή ενέργειας.


Στην κοιλάδα, ειδικές δομές στεγάζουν νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς που επικοινωνούν με το διαστημικό λεωφορείο.

Ένας ανθρώπινος οικισμός στον Άρη απαιτεί επίσης δομές για την εκπλήρωση των βασικών λειτουργιών της παραγωγής αέρα, νερού και τροφίμων. Στο "nüwa" και στις παρακείμενες πόλεις του, όλες οι αρχιτεκτονικές κατασκευές περιλαμβάνουν πρόσθετες πτυχές ασφάλειας για τη ρύθμιση της εσωτερικής ατμοσφαιρικής πίεσης και προσφέρουν ζώνες με καταφύγια για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.








bottom of page