morpho_hoteldesign.png
  • info8425872

Ένα σπίτι από καθρέπτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου.

Το πρώτο έργο του «αρχιτέκτονα» Prashant Ashoka είναι η εξοχική κατοικία Casa Etérea. Στόχος του σχεδιασμού να είναι αυτάρκης και σε αρμονία με το περιβάλλον, λαμβάνοντας ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες και το νερό της βροχής.


Βρίσκεται στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου στα υψίπεδα του Los Picachos, κοντά στην πόλη San Miguel de Allende του Μεξικού, περιβάλλεται από 10.000 εκτάρια τραχιάς, παρθένας φύσης και είναι κατασκευασμένη από τοπικά υλικά.

Η καμπίνα 75τμ βρίσκεται εκτός δικτύου, τα θεμέλιά της σχηματίζονται από ηφαιστειακά πετρώματα που συλλέχθηκαν επί τόπου και τα τοιχώματά της από τούβλα που κατασκευάστηκαν στην περιοχή και επενδύθηκαν με τσιμέντο, πριν ντυθούν με καθρέφτες. Αποτελείται από δύο ευθύγραμμους όγκους που συναντιούνται για να σχηματίσουν ένα ευρύ σχήμα V, πλαισιώνοντας μια εσωτερική αυλή με αίθριο και μια μικρή πισίνα επενδυμένη με ψηφιδωτά πλακάκια.


Ο Ashoca έχει δηλώσει «Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με την ιδέα των κτιρίων με καθρέφτες, η Casa Etérea κάνει κάτι διαφορετικό βάζοντας πάνω απ' όλα τη βιωσιμότητα».


Η πλευρά του κτιρίου που βλέπει στο ηφαίστειο Palo Huérfano έχει πανοραμικές γυάλινες πόρτες και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σαν «θεατρική σκηνή στη φύση», ενώ η εξωτερική πρόσοψη που βλέπει στην κοιλάδα είναι εντελώς καλυμμένη με καθρέφτες. Πέρα από την προστασία της ιδιωτικής ζωής στους επισκέπτες, αυτό επιτρέπει στη δομή να ενεργεί σαν μια απρόσκοπτη επέκταση του περιβάλλοντος, αντανακλώντας το μεταβαλλόμενο φως των ημερών και των εποχών.

Με σκοπό να αφήσει τη φύση σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητη, ο αρχιτέκτονας τοποθέτησε στους καθρέφτες μια επικάλυψη με ένα υπεριώδες μοτίβο, σηματοδοτώντας το σπίτι για να το αντιλαμβάνονται τα πουλιά και να αποτραπούν οι συγκρούσεις, ενώ για τους ανθρώπους η επικάλυψη αυτή είναι αόρατη.


Η καμπίνα εκτός από την ηλιακή ενέργεια που χρησιμοποιεί και τη συλλογή του βρόχινου νερού έχει και προσανατολισμό που βοηθά στη φυσική ρύθμιση της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

«Το σπίτι βλέπει ανατολικά οπότε ο ήλιος θερμαίνει φυσικά τον χώρο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι» εξήγησε ο Ashoka. «Αυτή η θερμότητα παγιδεύεται στη συνέχεια από τα διπλά τζάμια και τις μονωμένες γυάλινες συρόμενες πόρτες διατηρώντας τη θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Το εσωτερικό, που έχει σχεδιαστεί από το τοπικό στούντιο NAMUH, έχει ανοιχτή διαρρύθμιση με εμφανή τα δοκάρια οροφής ώστε στο χώρο κυριαρχούν φυσικά υλικά όπως πέτρα, ξύλο και με πανοραμικές μπαλκονόπορτες που ανοίγουν και οδηγούν από την κρεβατοκάμαρα στον κήπο.


Ο Ashoka είναι βασικά φωτογράφος και συγγραφέας που μετανάστευσε από τη Σιγκαπούρη στο Μεξικό το 2017. Έφτιαξε την Casa Etérea σε τρία χρόνια, μαζί με μια ομάδα έξι συνεργατών, παρά το γεγονός ότι δεν είχε υπόβαθρο στην αρχιτεκτονική ή τον σχεδιασμό.


Πηγή άρθρου και εικόνων: https://www.lifo.gr/culture/design






morpho_hoteldesign_white.png
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter

Νίκης 2, Σύνταγμα, Αθήνα 105 63

Μεσαριά, Σαντορίνη 84700

Νάουσα Πάρου, Πάρος, 84400

info@morpho.gr+30 211 411 50 77

A member of 

MORHO-Final-web-retina.png

Website Specification & Design: Destsetters