top of page
  • info8425872

H Apple ξαναδίνει ζωή στο Grand Palazzo Marignoli.

Στην πασίγνωστη Viadel Corso, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Ιταλίας, αποφάσισε να ανοίξει το νέο της κατάστημα η Apple και να ξαναδώσει ζωή στο Grand Palazzo Marignoli.

Το Grand Palazzo Marignoli, ένα παλάτι που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Salvatore Bianchi το 1878 για τον Marquis Filippo Marignoli, τραπεζίτη και γερουσιαστή του Ιταλικού βασιλείου, ενέπνευσε με το πολύχρωμο παρελθόν του τους Foster and Partners που σε συνεργασία με την ομάδα των designers της Apple ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο και κατάφεραν μέσα από την περάτωση του να αναδείξουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της διαρρύθμισης του παλατιού, συνδυάζοντας τη νέα τάξη των πραγμάτων με την ακαταμάχητη ομορφιά των τοιχογραφιών και των έργων που κοσμούσαν το εσωτερικό του παλατιού.

Να σημειώσουμε πως πέρα από κατοικία του Marquis Filippo Marignoli, το Grand Palazzo Marignoli φιλοξένησε και το Caffè Aragno, ένα από τα πιο πασίγνωστα μέρη συγκέντρωσης της Ρώμης που σύχναζαν εκατοντάδες καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί, πράγμα που ενισχύει ακόμη περισσότερο το υπόβαθρο αυτού του κτίσματος.

Ο επικεφαλής των Foster and Partners, Stefan Behling, δήλωσε χαρακτηριστικά πως για εκείνους ήταν ένα μεγάλο προνόμιο να αποτελούν κομμάτι συμβολής στην αναβίωση του παλατιού και της φάσης του νέου κύκλου ζωής του.


Μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχουν τα μεγάλα γυάλινα παράθυρα που βλέπουν στη Via del Corso, αλλά και η κεντρική είσοδος. Τα παράθυρα επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα το άμεσο ηλιακό φως να φωτίζει και να τονίζει τα αντικείμενα, κάνοντας πιο ελκυστικούς και φιλικούς τους δημόσιους χώρους του καταστήματος.

Η είσοδος στο κατάστημα γίνεται μέσω ενός ιστορικού περάσματος που οδηγεί σε μια καταπράσινη αυλή από γηγενή Καμφορά δέντρα, τα οποία συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα καλλωπιστικά και φαρμακευτικά φυτά και τα καθιστούν κατάλληλα για χώρους που το ζητούμενο είναι - εκτός των άλλων - η σκίαση!

Οι επισκέπτες μόλις εισέλθουν στο εσωτερικό, θα συναντήσουν μια μνημειακή σκάλα, που χρονολογείται από το 1888, ανακαινισμένη στην αρχική της λεπτομέρεια από μάρμαρο Carrara, αυθεντικής ιταλικής προέλευσης.

ανάλογη εμπειρία.

Το έργο αποτελεί αδιαμφησβήτητα μια αξιοσημείωτη συνεύρεση παρελθόντος και παρόντος που οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν σε κάθε τμήμα του καθώς το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό.



Photo © Mac Stories


Photo © Foster and Partners gallery

bottom of page