• info8425872

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΝΟΡΒΗΓΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Η αρχιτεκτονική ομάδα της εταιρείας Spacegroup, με έδρα το Όσλο, ανέπτυξε την ιδέα κατασκευής μίας βιώσιμης κατοικίας, που βρίσκεται στο Hagefjorden της Νορβηγίας. Το έργο περιλαμβάνει 16 ξύλινες δομές, που έχουν κατασκευαστεί με ελάχιστη παρέμβαση στο φυσικό έδαφος. Με το ξέσπασμα πανδημίας να περιορίζει την ταξιδιωτική δραστηριότητα για όλους, το συγκρότημα “Movikheien Cabin” αποτελεί έναν ελκυστικό, προσιτό τοπικό προορισμό για όλους τους Νορβηγούς.


Το καινοτόμο σχέδιο χωροθέτησης του έργου “Movikheien” σπάει το ενοχλητικό μοτίβο των τεράστιων κατοικιών, των οποίων η κατασκευή οδηγεί σε μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, στην καταστροφή απερίσκεπτα μεγάλων τμημάτων δάσους και στην έντονη επέμβαση στο φυσικό έδαφος. Η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας Spacegroup χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα στοιχεία: μικρές κτιριακές μονάδες (64 m2), 100% κατασκευή από ξύλο, προσεκτικά τοποθετημένες στο φυσικό τοπίο, κατασκευή φιλική προς το περιβάλλον και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.


Οι κατοικίες στηρίζονται σε κολόνες πάνω από το έδαφος, καθεμία από τις οποίες διαθέτει μόνο τα προβαλλόμενα στο οριζόντιο επίπεδο ίχνη τους. Το τοπίο που τις συνδέει μοιράζεται συλλογικά, παρέχοντας μια βάση για την καλλιέργεια κοινωνικού κεφαλαίου, προστατεύοντας παράλληλα τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία της περιοχής.


Μια σημαντική αρχή, που τηρήθηκε κατά τη φάση σχεδιασμού του έργου, ήταν ότι δεν θα παρέχεται πρόσβαση σε οχήματα στο οικόπεδο. Καθώς οι δρόμοι απαιτούν σημαντική επέμβαση στο φυσικό έδαφος, μια τέτοια λειτουργία σε έναν ιδιαίτερα λοφώδη, πυκνό χώρο, θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά καταστροφική για τις φυσικές ιδιότητες του οικοπέδου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός παρέχει πρόσβαση στο οικόπεδο μέσω ενός μονοπατιού πεζοπορίας, που έχει σχεδιαστεί επί τόπου περπατώντας (και χαρτογραφώντας) την τοποθεσία του έργου με τον πελάτη, έναν κτηνοτρόφο, έναν ορειβάτη και τους αρχιτέκτονες του έργου. Όλα τα δομικά στοιχεία της κατασκευής έχουν τέτοιες διαστάσεις, ώστε να καθίσταται εύκολη η μεταφορά και η αξιοποίησή τους χωρίς τη χρήση βαρέων μηχανημάτων.







Πηγή άρθρου & εικόνων:

https://www.designboom.com/architecture/sustainable-wooden-cabin-norwegian-coast-09-30-2020/