top of page
  • info8425872

Τα ξενοδοχεία ανακαλύπτουν Biophilic Design

Η βιοφιλία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις για τη ζωή (Bios) και την αγάπη (Philia) και σημαίνει κυριολεκτικά μια αγάπη της ζωής. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Erich Fromm το 1964. Το χαρακτήρισε ως “την παθιασμένη αγάπη της ζωής και ό, τι είναι ζωντανό”. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από εκεί και πέρα σε διάφορους κλάδους, προς όφελος της ανάπτυξης του “πράσινου” ως αντίληψη και ως εφαρμογή.


Αυτήν την τάση, λοιπόν, φαίνεται ότι ο κλάδος της φιλοξενίας θα εκμεταλλευτεί για δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες στου επισκέπτες των ξενοδοχείων. Αν το σκεφτούμε καλύτερα σίγουρα όλοι θα προτιμούσαμε ένα δωμάτιο με θέα, ειδικά αν πρόκειται για πανοραμική θέα σε θάλασσα ή φυσικό τοπίο με πράσινο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιοφιλίας – η σύνδεση του ανθρώπου με την φύση – αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους, μέσω του σχεδιασμού, μπορούμε να εντάξουμε την φύση στον χώρο και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη εμπειρία στον επισκέπτη.


Ο βιοφιλικός σχεδιασμός - Biophilic Design υιοθετεί αυτή την έννοια ένα βήμα παραπέρα, δουλεύοντας για να δημιουργήσει χώρους που ωφελούν τους ανθρώπους που τους χρησιμοποιούν. Είναι στον πυρήνα της ένα αρχιτεκτονικό πλαίσιο που συνειδητά συμπεριλαμβάνει τα οργανικά πρότυπα και τη φύση στο εσωτερικό μας και δίνει τη δυνατότητα να επανασυνδέσουμε και να ενισχύσουμε τη σχέση ανθρώπου-φύσης που όλοι επιθυμούμε.


Στόχος του βιοφιλικού σχεδιασμού είναι ο εσωτερικός χώρος ενός κτιρίου να σχεδιαστεί με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο, ώστε να προσεγγίζει όσο γίνεται περισσότερο τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Τα βασικά στοιχεία είναι το φυσικό φως και ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων του κτιρίου, ο σωστός τεχνητός φωτισμός, η θερμοκρασία και ο αερισμός των χώρων, η ηχομόνωση, τα φυσικά δομικά υλικά όπως το ξύλο, τα γήινα χρώματα, τα βιομορφικά στοιχεία διακόσμησης και τελευταίο αλλά σημαντικότατο η άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το κτίριο.


Ένα κατάλυμα, αν πετύχει την αρμονία με το περιβάλλον του, μπορεί πραγματικά να ξεχωρίσει και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διαμονής στους πελάτες του παρέχοντάς τους τη γαλήνη, την ηρεμία και την ευεξία που αναζητούν.

Πηγές άρθρου: www.green-guide.gr & www.archisearch.gr 

bottom of page