top of page
  • Εικόνα συγγραφέαMorphó Hotel Design

ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ CONCEPT ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Έγινε ενημέρωση: 12 Δεκ 2019



Ο βασικός ορισμός ενός Eco Hotel είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον κατάλυμα, που ακολουθεί τις πρακτικές της πράσινης διαβίωσης. Η διατήρηση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν κύριο μέλημα όλων μας και ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο ακολουθούν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για οικολογική διαβίωση ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους μένουν σε ασφαλή, μη τοξικά και ενεργειακά αποδοτικά καταλύματα.


Εδώ είναι τα 4 βασικά χαρακτηριστικά για το Σχεδιαστικό Concept ενός πράσινου ξενοδοχείο:


ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ | ΕΝΤΟΠΟΙΟΤΗΤΑ


Ο τρόπος ζωής του επισκέπτη να προσαρμόζεται στο φυσικό τοπίο και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτού του στοιχείου στη διαμόρφωση της εμπειρίας του επισκέπτη. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία του ξενοδόχου με την τοπική κοινότητα για οικολογικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, ποδηλατάδες, bird watching και μαθήματα υφαντικής. Και μέσα από τα τοπικά προιόντα του κάθε τόπου και τοπικές σπεσιαλιτέ, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τις αισθήσεις του και να ανακαλύψει την γαστρονομική κληρονομιά της της κάθε περιοχής.


CONCEPT ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ | ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ


Με σκοπό τη βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού τοπίου, μπορεί να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα πορεία-εμπειρία για τον επισκέπτη, στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε σημείο του περιβάλλοντος χώρου του κααταλύματος, και να αποτελέσει χρηστικό κομμάτι της πορείας, ως χώρος στάσης ή κίνησης. Επιδιώκουμε ο επισκέπτης να έχει την περιέργεια να κινηθεί και να ανακαλύψει τον χώρο γύρω του, να του προκαλείται το συναίσθημα της έκπληξης καθώς θα εντοπίζει νέα στοιχεία του χώρου είτε νέα σημεία οπτικής φυγής.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ


Με τη δυνατότητα της ανωτέρω πορείας μπορεί ο επισκέπτης να οικειοποιηθεί τον περιβάλλοντα χώρο, τόσο βλέποντάς τον αλλά ακόμα και φροντίζοντάς τον. Μπορεί για παράδειγμα να παρέχονται πληροφορίες για κάθε φυτό που βρίσκεται εντός του οικοπέδου, όπως κύκλος ζωής, τί παράγεται από αυτό ή πως χρησιμοποιείται και γιατί είναι μοναδικό για τον χώρο αυτό. Θα μπορούσε ακόμα, ό,τι παράγεται στο μποστάνι να χρησιμοποιείται στο εστιατόριο ή να γίνεται κάθε χρόνο στη περίοδο συγκομιδής της ελιάς μία στοχευμένη ενέργεια προς ενδιαφερομένους επισκέπτες με στόχο να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη διαδικασία αυτή.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ


Ο πιο σημαντικός όμως τρόπος για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική ταυτότητα του καταλύματος είναι να υιοθετηθεί στον σχεδιασμό του. Ο βιοκλιματικός τρόπος σχεδιασμού, ο σωστός προσανατολισμός και η σωστή χρήση της ενέργειας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα κατάλυμα που μειώνει τόσο τα καταναλωτικά του κόστη αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σκοπός είναι η επένδυση σε μηχανισμούς και προϊόντα (αντλίες θερμότητας, ενεργειακά κουφώματα και τζάμια κλπ) με μεγάλο χρόνο ζωής, που θα προσδίδουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενεργειακή αποδοτικότητα στο κτίριο.

bottom of page