Η Σαντορίνη, ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων μαγεύει με την αρχιτεκτονική της και την μοναδική της ομορφιά, αποτελώντας πόλο έλξης για πολλούς. Η ιδιομορφία του αρχιτεκτονικού εδάφους, έδωσε την δυνατότητα της σμίλευσης του, με αποτέλεσμα την δημιουργία των υπόσκαφων κτισμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για κτίσματα, χτισμένα εξολοκλήρου ή στο μεγαλύτερο τμήμα τους μέσα στην γη, στο χείλος του γκρεμού της καλντέρας. Μάλιστα η γειτνίασή τους είναι τόσο κοντινή που ο όγκος του ενός διεισδύει στου άλλου δημιουργώντας αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο υπόσκαφα κτίσματα αναφερόμαστε σε κτίσματα θολωτά, σκαμμένα στο βράχο χωρίς θεμέλια με στενή πρόσοψη και μεγάλο βάθος. Τα υλικά κατασκευής του είναι πέτρα, κόκκινη ή μαύρη και η θηραϊκή γη. Αυτά μαζί με τον ασβέστη δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό κονίαμα. Το εκπληκτικό μάλιστα στις ιδιότητες αυτής της κατασκευής είναι το γεγονός ότι είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα, με αντισεισμικές ιδιότητες. Η ιστορία της κατασκευής τους ξεκίνα από παλιά. Στην πραγματικότητα αποτελούσαν κατοικία των φτωχών πληρωμάτων που δούλευαν στα καράβια. Συνήθως αποτελούταν από δυο μικρά δωμάτια, την σάλα και την κάμαρη, ενώ στο μπροστινό τμήμα υπήρχε η πόρτα και δυο παράθυρα δεξιά και αριστερά καθώς και ο φεγγίτης στο επάνω τμήμα της πόρτας για λόγους αερισμού και φωτισμού. Τμήματα όπως κουζίνα και τουαλέτα συνήθως υφίσταντο ως κατασκευές έξω από το υπόσκαφο, μια κατασκευή που υστερούσε σε σχέση με τα υπερυψωμένα αρχοντικά, στα οποία κατοικούσαν οι άρχοντες και οι καπετάνιοι της Σαντορίνης.
Σήμερα η κατάσταση διαφέρει ριζικά, καθώς αποτελούν τα πιο ακριβοπληρωμένα οικήματα στην Σαντορίνη, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει μετατραπεί σε τουριστικές κατοικίες. Οι εναλλαγές φωτός και σκίασης, η διαδοχή εσωτερικών και υπαίθριων χώρων σε συνδυασμό με την θέα μαγεύουν. Επιπλέον τα λειτουργικά και οικονομικά πλεονεκτήματα πολλά, καθώς η βιοκλιματική και ενεργειακή τους συμπεριφορά καθώς και ο τρόπος κατασκευής που προαναφέρθηκε μειώνει την χρήση απαιτούμενων μηχανολογικών μέσων, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα και το κόστος κατασκευής καθώς και το κόστος συντήρησης. Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία του νησιού που φιλοξενούνται σε αυτά ή εσκεμμένα ακολουθούν αυτού του είδους αρχιτεκτονική δημιουργώντας την αίσθηση άκρατης πολυτέλειας και χλιδής συνδέοντας το νέο με το παραδοσιακό και καλύπτοντας κάθε απαραίτητη και μη ανάγκη στον επισκέπτη.
Συνοψίζοντας, η μοναδική κατασκευή και το σύμπλεγμα που δημιουργούν στα βράχια της Kαλντέρας, σε συνδυασμό με την μοναδική ομορφιά του νησιού που προσφέρει αμφιθεατρική θέα στο πέλαγος και ιδιαίτερα την Παλαιά Καμένη μαγεύουν τον επισκέπτη, αποτελώντας για πολλούς όνειρο ζωής το ταξίδι στο νησί. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς την ιστορία τους και την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου, διακαώς επιθυμεί την επίσκεψή του σε αυτό.
πηγή εικόνας : https://www.newsbeast.gr/
Commentaires