top of page
  • info8425872

Morphό Architects: Τρεις νέες κατοικίες στην Κάλυμνο υψηλών σχεδιαστικών προδιαγραφών

Το όραμα της αρχιτεκτονικής ομάδας της Μorphό είναι να αφήσει το αποτύπωμά της στον πολιτισμό, την επιστήμη, την τέχνη και την καθημερινότητα, δημιουργώντας έργα φιλικά προς το περιβάλλον και µε έμφαση στην καινοτομία. Βασικός άξονας της φιλοσοφίας της αρχιτεκτονικής ομάδας της Morphό είναι να δημιουργηθεί η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού - concept. Το concept σχεδιασμού έχει ως στόχο να διαμορφώσει ένα αρχιτεκτονικό «σενάριο» το οποίο θα δημιουργήσει τη μεθοδολογία και τον τρόπο προσέγγισης των γενικότερων αρχιτεκτονικών ζητημάτων, όπως είναι η σχέση του χώρου με τον τρόπο ζωής, η σχέση του κτιρίου με το περιβάλλον και η σχέση της μορφής με την κατασκευή ώστε μέσα από την αρχιτεκτονική σύνθεση, ο επισκέπτης να ζήσει μια ξεχωριστή χωρική εμπειρία. Στην Κάλυμνο «στο νησί των σφουγγαράδων» που είναι γεμάτη από μαγικές παραλίες και καταπληκτικά βραχώδη τοπία, η αρχιτεκτονική ομάδα της Μοrphό έχει σχεδιάσει τρεις ανεξάρτητες πολυτελής κατοικίες υψηλών σχεδιαστικών προδιαγραφών. Οι κατοικίες είναι σχεδιασμένες αμφιθεατρικά, παρέχοντας μια καταπληκτική θέα στο νησί της Τελένδου. Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού έχει βασιστεί σε 5 άξονες: - την εξωτερική ισορροπία με το τοπίο - την εσωτερική ισορροπία - την τάση του μινιμαλισμού - και την ηρεμία.


Αυτοί οι 4 άξονες προέρχονται από την ορειβασία.

Η Κάλυμνος αποτελεί ορειβατικό θέρετρο διεθνούς εμβέλειας αλλά και ανερχόμενη Μέκκα της σπηλαιολογίας

Αναρριχητές και λάτρεις των extreme sports καταφθάνουν κάθε χρόνο στην Κάλυμνο για το διάσημο πλέον φεστιβάλ αναρρίχησης του νησιού και που πριν δέκα χρόνια έκαναν τον Γάλλο αναρριχητή και εκπαιδευτή ορειβασίας Σιμόν Μοντμορί να μετακομίσει μόνιμα εδώ.


Για την κατασκευή των κατοικιών θα χρησιμοποιηθεί λιθοδομή από φυσικό τοπικό λίθο, με σκοπό τη δημιουργία αρμονικού συνόλου, συνεπές ως προς το Concept σχεδιασμού και πλήρως ενταγμένο στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.


Το υδάτινο στοιχείο πρωταγωνιστεί κατά μήκος της σύνθεσης, οι τρεις κολυμβητικές δεξαμενές δίνουν κίνηση και ζωντάνια σε ένα στατικό τοπίο ηρεμίας.


Η πέτρα και το νερό, αρχέγονες υφές, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση της δημιουργίας τη φύσης και τον καλούν να εξερευνήσει κάθε γωνιά του νησιού και να μαγευτεί από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.






bottom of page