top of page
  • info8425872

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Η παγκόσμια πανδημία σταμάτησε το ταξίδι βραχυπρόθεσμα, αλλά οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν στο άμεσο μέλλον και πιθανόν για πάντα. Οι σχεδιαστές ξενοδοχείων και οι αρχιτέκτονες ανακατασκευάζουν υπάρχοντα έργα και ξεκινούν νέα με επίκεντρο την κοινωνική απόσταση και συστήματα χωρίς επαφές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αναμένουμε θεμελιώδεις αλλαγές στους χώρους meeting των ξενοδοχείων, στα lobbies, στους ξενώνες και στις επιλογές τροφίμων και ποτών.

Το κλειδί στην προσαρμογή των νέων συνθηκών είναι η ευελιξία. Πλέον πρέπει να δημιουργούνται χώροι ,οι οποίοι να μπορούν να εξελιχθούν σύμφωνα με την πραγματικότητα της δημόσιας υγείας, καθώς και να μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Και ενώ αυτές οι έννοιες σχεδιάζονται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ακόμα και ένα εμβόλιο δεν είναι πιθανό να αλλάξει τελείως κάποιες από τις αλλαγές που υπάρχουν τώρα. Παρακάτω αναλύονται κάποιες ιδέες ανά ξενοδοχειακό χώρο που μπορεί να εφαρμοστούν στο εγγύς μέλλον.


Check-in areas

Οι Check-in areas ήταν ιστορικά ένα από τα πρώτα σημεία επαφής μεταξύ επισκεπτών και προσωπικού. Αυτό πιθανό να αλλάξει, είπε ο Shay Lam, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής της TPG Architecture, μια εταιρεία σχεδιασμού με έδρα τη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα υποστήριξε :

"Οι ημέρες της κατ' ιδίαν επαφής θα παρέλθουν για τους επισκέπτες που επιλέγουν να κάνουν τις επιλογές χωρίς επαφές κάθε φορά", δήλωσε ο Lam στο Business Insider. Τα συστήματα αποδοχής εισιτηρίων θα ενσωματωθούν πλέον στα τηλέφωνα των επισκεπτών. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στις reception.


Lobbies

Ο κύριος στόχος για το νέο σχεδιασμό του λόμπι θα είναι η δημιουργία χώρων πολλαπλών χρήσεων. Eπίσης η εταιρεία BingItc σχεδιάζει να δημιουργήσει νέες σηματοδοτήσεις σε χώρους αναμονής, προκειμένου να αποτραπούν οι συμφορήσεις και να ελαχιστοποιηθούν τα σημεία επαφής με τον άνθρωπο. Π.χ σηματοδοτήσεις στο δάπεδο για να προτρέπουν τους ανθρώπους να έχουν απόσταση 1,5 μ. και γραφικές γραμμές όπως βέλη να οδηγούν τους επισκέπτες με ασφάλεια μέσα, γύρω και έξω από το χώρο.


Guestrooms

Τα Guest rooms μπορεί να είναι το πιο σημαντικό μέρος που πρέπει να επανασχεδιαστεί σημαντικά στα ξενοδοχεία την περίοδο του Covid.Ένας αρχιτέκτονας εύλογα υποστήριξε πώς "Σε δημόσιο χώρο, έχεις την επιλογή του πού θέλεις να πας, που θέλεις να καθίσεις. Η βασική ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι ο ξενώνας, καθώς εκεί βρίσκουμε ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο. Ποιος ήταν εκεί πριν από εμένα;" Μία καλή ιδέα είναι να αποφευχθούν οι πορώδεις επιφάνειες και να χρησιμοποιηθούν περισσότερο σκληρές επιφάνειες. Επίσης χρήσιμο είναι να τοποθετηθούν αισθητήρες για το άνοιγμα των πορτών για να αποφευχθούν οι λαβές .






Πηγές :

Πηγή εικόνων:


bottom of page